Alıntı YapKaynak: http://www.japonkultur.com/tr-cografya.html
Alıntı yapılan: bdkocan - 27 Aralık 2011, 23:03:26Malzemeleri
4 Adet Tavuk But
1 Tatlı Kaşığı Köri
1 Tatlı Kaşığı Soya Sosu
1 Tutam Tuz
1 Tutam Karabiber
Hazırlanışı
Tavuk bonfileleri yıkayıp, süzün. Köri, soya sosu, karabiber ve tuzu bir kapta karıştırdıktan sonra tavukları bu karışıma bulayın. Tavuk bonfileleri yarım saat buzdolabında beklettikten sonra buhar süzgeci veya kevgire koyun.Kevgiri yarıya kadar kaynar su dolu tencereye, oturtun. Tavuk yumuşayana kadar pişirin. Yanında istediğiniz bir garnitürle servis yapın.
gibi birşey buldum ne kadar işine yarar bilemem :hero:
Alıntı yapılan: panres - 28 Aralık 2011, 16:14:36(1)
(1)Bir kap içerisine 800gr karabuğday unu ile 200 gr buğday ununu karıştırın.1 kasede 400 ml soğuk suyu un dolu kap içerisine dök.Dökerken bir taraftan karıştır.
(2)
(2)Dikkatli bir şekilde parmaklar düz ve aşağı gelecek şekilde dilimler gibi yuğurulacak.Hamur kap içerisinde beze(top şeklinde) olucak şekilde yuğur.Hamurun kulak memesi yumuşaklığında oluncaya kadar.Hamur sert olursa gerekirse su ilave edin.
(3)
(3)Hamuru avuç içerisinden dışarıya doğru yuğurun top şeklinde oluncaya kadar.
(4)
(4)Hamurun top şeklinde olduğundan ve pürüzsüz bir şekilde olduğundan emin olun.
(5)
(5)Bir tahta üzerine biraz buğday unu sepin ve top hamuru yuvarlak olucak şekilde açın.
(6)
(6)Oklavaya dolanan hamuru ortadan oklavanın başına gelinceye kadar
yuvarlayın.Hamur incelinceye kadar açın.
(7)
(7)Oklavayı hamur üzerinde 90 derece açıyla hamuru açın ve hamur 1 mm kalınlığında olacak şekilde.
(8 )
(8)Hamurun uzun kenarı size dönuk olucak şekilde.Hamuru birbirinin üzerine gelecek şekilde yerleştirin aralarına birbirine yapışmasın diye un serpin.Dik açıyla hamuru uzun şeritler halinde kesin.
(9 )
(9)İnce şeritler halinde kesilen hamur üzerindeki fazla unu alın.Eriştelerin birbirine yapışmadından emin olun.Kaynayan suya atın ve 1 dak.boyunca pişirin.Piştikten sonra bir süzgeç yardımıyla süzdükten sonra erişteleri hızlı bir şekilde soğuk suya tutun.
Bu kadar Afiyet olsun.
Not:bu tarif orjinal tariftir,japon yemek dergisinden ingilizceden türkçeye çevirerek sizlerle paylaştım.
Alıntı yapılan: Yuugan - 14 Nisan 2011, 21:23:16Yalancı Sushi
Normal sushi'ye noldu diyeceksiniz belki. Ama normalini japon usülünü yapmak epey zahmetli iş. Şekli aynı olanını denemek lazım. Bu tarifte içine havuç koyun diyor ama alternatifler var bence.Ton balığı konabilir onigiri gibi.Başka sebzelerde olabilir. Ayrıca yosun yaprağı yerine pazı yaprağı bir çok tarif için alternatif olacak. Pazarlarda da bulunuyor. Tadı da kötü değil.Sarması güzel oluyor şahsen
Malzemeler,
10 adet pazı yaprağı
1 çay bardağı pirinç
1,5 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
2 adet orta boy havuç
1 çay kaşığı karabiber
Damak tadınıza göre tuz
Sosu için,
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Damak tadınıza göre tuz, pul biber, karabiber
Hazırlanışı,
Pazı yapraklarını bol suyla yıkayıp süzün.
Orta boy tencereyi suyla doldurup kaynamaya bırakın.
Kaynayan suya pazı yapraklarını ekleyip 3 dakika haşlayın.
Haşlanan pazıları süzüp soğuk suyun altına tutun ve süzülmeye bırakın.
Havuçları dikey olarak kesip yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Pilav tenceresine sıvıyağ alıp kızdırın.
Üzerini pirinci ekleyip 3 dakika kavurun.
Su, karabiber ve tuzunu ekleyip kısık ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirin.
Pazı yapraklarını düz bir zemine serin.
Üzerini pirinçli harçla kaplayın.
Tam ortasına bir parça havuç koyun.
Pazı yaprağını sıkıca sarın.
2 cm kalınlığında parçalara kesip servis tabağına alın.
Sosunu hazırlamak için gerekli malzemeleri kâsede karıştırın.
Sosu suşilerin üzerinde gezdirin.
Soğuk servis yapın.
Afiyet olsun.
Alıntı yapılan: Yuugan - 14 Nisan 2011, 21:05:16Ramen Yapıyoruz!
Bilmeyenler için: En kısa tabiriyle Ramen, Yumurtalı sulu makarnadır.(Egg noddles)
2 veya 3 kişilik bir tarif vereceğim.
Malzemelere geçelim:
Yarım Paket Çin eriştesi (Büyük süpermarketlerin neredeyse hepsinde mevcut, ben hep Kipa'nın büyük merkezlerinden temin ediyorum.Makarna reyonunda "FODOCO" adlı erişteyi alın.)(Zaten içinden 6 tane dikdörtgen prizma şeklinde noddle sıkıştırılmış. 3 tanesini kullanın.)
Soya Sosu veya benim kullandığım yine Kipa'da bulabileceğiniz Teriyaki Sosu
Göz kararı Dereotu
2 adet Taze soğan
1 adet Et Bulyon
3 kaşık sıvı yağ
hiç farketmez, kırmızı et, beyaz et (ben tavuk tercih ediyorum) kullanmanızı tavsiye ederim.
Bu yukarıdakileri kesinlikle bulundurmanız gerek.
Buraya yazacağım malzemelerden istediklerinizi ekleyip çıkarabilirsiniz,
2 diş Sarımsak
1 adet Soğan
1 adet Havuç
2 adet Pırasa
Ispanak
1 adet Kabak
Mantar
yarım su bardağı Mısır
2 adet Biber
ve aklınıza "aa şunu da ekleyelim" diyebileceğiniz herşey.
Yapılışı:
Öncelikle su kaynatıp göz kararı tavuklarımızı küp küp doğrayın ve içine atın. Bir yandan da Kabağı, havucu, soğanı, sarımsağı, biberi doğrayın.
Ayrı bir yerde 2 tane yumurta haşlayın. Haşlandıktan sonra bir buzdolabı poşetine soyduğunuz yumurtaları koyun ve üstüne 2 kaşık soya sosu(veya Teriyaki Sosu) ekleyip sıkıştırın. Bu yemek tamamlanasıya kadar o şekilde kalacak ve sosun her yere dağıldığından emin olun.
Ardından haşlanan tavuklarınızı ayrı bir yere alın. Sakın suyunu dökmeyin, onun suyunun üstüne su ekleyip taze soğan ve dereotu atın. 2 kaşık Soya Sosu (Varsa Teriyaki sosu koyun onunla daha güzel oluyor) ekleyin. Ardından o su da kaynadıktan sonra eriştelerinizi atın ve karıştırın. Birlikte bir harman oluşturduktan sonra bir tavaya önce soğan, sarımsak ve biberi arkasından kabak, havuç ve tavukları atıp soteleyin. Onlar sotelendikten sonra kaynamış ve kıvama gelmiş makarnamızın üstüne dökün.
onlarda bir süre karışıp harmanlandıktan sonra ateşten alın, erişte ve suyundan bir çorba tabağına ekleyin. Arkasından beklettiğiniz yumurtayı alıp 2ye bölün ve birisini üzerine süs olarak ekleyin.
Alıntı yapılan: Yuugan - 14 Nisan 2011, 21:10:58ONİGİRİ
1) Arkadaşlar şu annelerimizin "Dolmalık Pirinç" olarak tabir ettiği şu "Küçük Taneli" pirinçlerden alıyoruz. Miktarı artık kişi sayısına göre göz kararı belirleyeceksiniz.
2) Pirinci durulamadan direk mikrodalga fırında pişirebilir ya da başka bir kaynakta da gördüğüm gibi 20 dk boyunca tuzlu suda haşlayabilirsiniz. Bu işlem bittiğinde pirinci "ılıklaşana kadar" bekletiyoruz.
3) Pirincimiz hazırlanırken bizde bir kaseye biraz su koyuyoruz ve içine aşırıya kaçmadan bi miktar tuz atıyoruz. Onigiri yaparken ellerimizi bu suya batıracağız ve onigiriyi öyle yapacağız. Bu tuzlu su onigirinin yapışmasını kolaylaştıracaktır arkadaşlar.
4) Tuzlu su ve pirincimiz hazır olduktan sonra artık en zor kısma geldik. ^0^ Ellerimizi tuzlu suya batırıp çıkartıyoruz ve avcumuzu kaplayacak kadar pirinci elimize alıyoruz.
5) Onigirinin içine tercihimize göre sebze veya et türevi şeyler koyabiliriz arkadaşlar. İçine koyacağımız şeyleri minik minik parçalar halinde kesiyoruz ve içine yerleştiriyoruz.(Aşırı küçültmemek kaydıyla blender'la da yapabiliriz.)
6) Benim tariflerde görebildiğim kadarıyla onigiri en güzel koserve ton balığı ve mayonez karışımıyla gidiyor.
7) Elimizdeki pirincin içine küçük bir miktar iç koyduktan sonra (tıpkı içli köftedeki gibi) kapatıyor ve şekil vermeye başlıyoruz. Şekil verirken dikkat etmemiz gereken en önemli şey onigiriye nazik davranmak. Eğer çok sıkarsanız falan dağılıyormuş bu meret arkadaşlar.
Şekil verirken kasıpta Eyfel Kulesi falan yapmaya kalkmayın. Aşağıya 3 farklı şekil vermeyi gösteren bir resim koydum. Oraya bakın. Hatta ve hatta şu annelerimizin biz küçükken kullandıkları kurabiye kalıpları vardıya, o kalıplar tuzlu suya batırıp çıkarıp onun içinde bile şekil verebiliriz.
9) Son olarak arkadaşlar onigiriyi süsleyebiliriz. Japonlar Sushi'de kullanılan deniz yosununu falan etrafına sarıyorlarmış fakat biz Türk'üz marul arasına koyup yiyebiliriz bile.
10) Herneyse işte bütün işlemler bittikten sonra onigirimizi buzdolabına kaldıralım ve soğutalım arkadaşlar. soğuduktan sonra da hapur hupur götürürüz.
Resim için DarkMP-san'a teşekkürlerSpoiler
Mugiwara Tayfası
Alıntı yapılan: Yuugan - 14 Nisan 2011, 21:08:44Dango Tarifi
Öncelikle bilmeniz gereken shiratamako'dur.Bu ne diye sormayın sölicem aslında en basiti bu japon pirinç unu
1- (100 gram shiratamako için) shiratamako'nun içine yarım yada daha az margarin yada tereyag koyun (tereyag tavsiye) ve bi miktar su koyun hamur yapın kulak memesi kvamına gelene kadar
2- lokma lokma artık hangi buyuklukte istiyorsanız hamuru top top şeklinde yapın (duzleştirirseniz yemede daha kolay olur)
3- bi kapta su kaynatın iyice kaynasın sonra 3 er 4 er atın içine ohh pişirin az sonra cıkarın buz ve su dolu bi kaba koyun acbucak sogusun en onemli kısmı bu
4- istediginiz toppings'e bulayıp afiyetle yiyin, aa dur bi dakka toppings ne? ne mi toppings o yaptıgınız hamurun uzerine dökeceginiz yada serpeceginiz tatlı şeyler:
ÖRNEGİN
- Anko (fasulyeli hamur) - Konserve Anko kolay yolu bu.
- Kinako (soya tozu) - soya tozu ve şekeri karıştır hatta bi çimdikte tuz at mis gibi
- Matcha (yeşil çay tozu) - hani oralet gibi yeşil çaylar olurya şekerini sonradan sen atarsın o işte
-Black susam (çörek otu) çörek otunu bi kapta iyice ez ve şekerle karıştır.
- Nori (soya sosu) direk kullanabilir yada biraz un şeker ve soya sosunu bi yavada kavurup dökebilirsiniz.
heheh neye dökecegiz diyeniniz olmustur. soylemedim o yaptıgınız topları cubuk şişlere geçiriyorsunuz ve uste saydıgımdan ne hoşunuza giderse onu yapıyosunuz (örnek çörek otunu ustune dök ve ye)
işte dango dedigimiz japon tatlımızda bu kadar afiyet olsun.
Alıntı yapılan: Yuugan - 14 Nisan 2011, 21:06:24Kimchi Tarifi
Malzemeler
5 baş Kore lahanası*
- 2 adet beyaz turp*
- bir demet su teresi*
- 2 demet yeşil soğan*
- 2 kase kırmızı toz biber*
- 4 yemek kaşığı tuz*
- 4 yemek kaşığı şeker*
- 5 diş sarmısak*
- 1 kök taze zencefil*
- 1 kase tuzlu karides suyu*
- ve istenirse taze istiridye.
Hazırlanışı:
Lahanalar ikiye ya da dörde bölünür. Lahanalar tuzlanıp 4 saat bekletilir ya da tuzlu suda 12 saat bekletilir. Turplar dilimlenir ve su teresi 5 cm uzunluğunda kesilir. Yeşil soğanlar ince ince dilimlenir* sarmısak ve zencefil dilimlenir veya dövülür. Tuzlu karides suyu kırmızı toz biberle karıştırılır. Az acılı Kimchi tercih edenler kırmızı biber miktarı azaltabilir. Bu karışıma dilimlenen turplar* su teresi* yeşil soğanlar* sarmısak ve zencefil eklenerek hepsi elle karıştırılır. Lahanalar yıkanarak süzülür. Hazırlanmış olan karışım lahana yaprakları arasına doldurulur. Karışımı lahanaların aralarına iyice yaydıktan sonra her lahana en dıştaki yaprağı ile kapatılır ve bütün lahanalar toprak bir kaba teker teker yerleştirilir. İlk mayalanma için oda sıcaklığında bir veya iki gün bekletildikten sonra buzdolabına konur. Küçük parçalar halinde kesilerek servis edilir.
Alıntı yapılan: Yuugan - 14 Nisan 2011, 21:15:25Japon Mutfağı : Zoni - Pirinç Keki Çorbası
Zoni - Pirinç Keki Çorbası Tarifi
Zoni Japon mochi (pirinç keki) çorbasıdır.Yeni Yıl tatilinde zoni yemek Japon geleneğidir. Zoni için malzemeler bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Temelde, zoni doğu Japonya'da soya sosu ile terbiye edilir ve batı japonya'da shiromiso (beyaz miso) ile terbiye edilir.
MALZEMELER :
•4 bardak hazır dashi suyu (çorbası)
•4 blok mochi (pirinç keki)
•1/4 lb. kemiksiz tavuk but
•2 inches havuç, ince dikdörtgenler halinde kesilmiş
•4 shiitake mantarı,sapları çıkarılmış ve ince dilimlenmiş
•3 inches negiyada pırasa, yıkanır ve çprazlama dilimlenir
•1/4 lb. taze ıspanak, haşlanmış ve 2 inches halinde kesilmiş
•4 slices kamaboko yada naruto (balık kekleri)
•1 tbsp sake
•1 tbsp soya sosu
•1/2 tsp şeker
HAZIRLANIŞI :
Tavuk butları küçük parçalar halinde kesilir. Hazır danshi çorbasını
içine tavuk, havuç, mantar atılır ve orta büyüklükte bir kapta kaynatılır.Skim off any foam or impurities that rise to the surface.
Düşük ısıda karıştırılır.Çorbaya sake, şeker ve soya sosu eklenir.
Birkaç dakika daha kaynatılır. Bu arada mochi yumuşayıncaya kadar
ızgara yapılır. Çorbaya ızgara mochi, kamaboko yada naruto ve kesilmiş
negi eklenir.
- Bu yemek 4 kişiliktir. -
- Narutomaki bir çeşit Japon balık keki türüdür. -
- Negi soğan demek. -
- Kamaboko yarı silindirik balık kekidir. Pembe ve beyaz olanlar Japon
Yeni Yılında servis edilen yemeklerdir. Kamboko genellikle noodle
yemeklerinin üzerinde kullanılır. -
Alıntı yapılan: Yuugan - 14 Nisan 2011, 21:19:08• Mochi-Japon Pirinç Keki
Mochi (yapışkan pirinç keki) Japon kültüründe önemli bir besindir.
Örneğin, Japon Yeni Yılı sırasında insanlar evlerini süsler, özel mochi
denilen kagamimochi ve zoni (pirinç keki çorbası) yerler.
Buğulanmış mochi pirinci (yapışkan pirinç) ezilerek mochi yapılır.Mochi
pirinci ezilirken geleneksel ahşap havan ve havan tokmağı kullanılır.
Taze mochi yumuşaktır fakat çabuk sertleşir. Paketlenmiş mochi bloklarının,basık ve kare dilimler halinde kesilmiş yada yuvarlak
biçimli olanları marketlerde bulunmaktadır.Mochi kolay şekil alır bu
yüzden en iyisi hemen pişirmektir.Katı mochi parçaları ızgarada, bol
yağda kızartılarak, haşlanarak ve çeşitli şekillerde pişirilebilir.
Mochi pişirmek çok zordur, bu yüzden tutarken dikkatli olunmalıdır.
It's important to take a small bite at a time.
Japon Mochi Yemekleri:
•Tatlı Mochi Çorbası (Shiruko) - Tatlı azuki fasulye çorbasında ızgara
mochi olur. (Shiruko - tatlı fasulye çorbası içinde pirinç keki)
•Isobe Maki - Izgara mochi kurutulmuş nori and soya sosuna batırılır.
•Mochi Çorbası (Zoni) - Pirinç keki çorbası.
- Nori deniz yosunu demektir. - Resimdeki kurumuş deniz yosunu
- Azuki küçük kırmızı fasulyedir. -
Alıntı yapılan: Yuugan - 14 Nisan 2011, 21:20:48Takoyaki - Ahtapot Topları
Tako Japonca da ahtapot anlamına gelir ve takoyaki ahtapot topları olarak bilinir.Takoyaki satıcıları Japonya da çok popülerdir. Takoyaki yapmak için özel takoyaki kızartma tavası kullanılır. Sulu hamur tavadaki
çok küçük yuvarlak bölümlere dökülür.
MALZEMELER:
•1 2/3 fincan un
•2 1/2 fincan danshi suyu
•2 yumurta
•1/2 lb. haşlanmış ahtapot,lokmalık boyutlar halinde kesilmiş
•1/4 fincan doğranmış yeşil soğan
•1/4 fincan kurumuş(kırmızı karides)
•1/4 fincan doğranmış kırmızı zencefil turşusu
ÜZERİ İÇİN:
•katsuobushi (kurutulmuş palamut gevreği)
•aonori (toz yeşil deniz yosunu)
•Worcestershire yada takoyaki sosu
•mayonez
YAPILIŞI :
Un, danshi suyu ve yumurtalar kasede sulu bir hamur olana kadar karıştırılır. Hamurun koyuluğu çorba kıvamında olmalıdır. Takoyaki kızartma tavası içindeki bölmeler yağlanır. Hamur tavadaki bölümleri tamamen dolduracak şekilde dökülür.Ahtapot, kırmızı zencefil ve yeşil soğan her bir deliğe dökülür. Takoyaki topları kürdan ile döndürülerek kızartılır. Takoyaki ne zaman kızarır ve yuvarlak şekli alır hemen tavadan çıkarıp tabağa koyun. Takoyakinin üzerine sos ve mayonez dökün, üzerini palamut gevreği ve toz yeşil deniz yosunu ile kaplayın.
- Bu yemek 4 kişiliktir. -
- Danshi bir çeşit et suyu. -
- Ölçü olarak fincan yada bardak kullanın. -
Takoyakikado : Takoyaki (içinde ahtapot parçaları bulunan yuvarlak hamur ruloları) yapmak için kullanılan alettir. Günümüzde evde yapmak amacı ile elektrikli olanları da satılmaktadır.
Alıntı yapılan: Yuugan - 14 Nisan 2011, 21:27:19Gyōza
Malzeme:
4-5 adet mantar
2 adet havuç
1/2 adet soğan
100 gram tofu
Soğanı yemeklik doğrayıp yağsız tavada soteleyerek karamelize edin. Rendelenmiş havuçla, rendelenmiş su kestanesini ekleyip karıştırın. Mantarları ilave edip kavurmaya devam edin. Tofuyu ekleyip karıştırın. Ilınmaya bırakın. Pirinç yufkalarının içine iç malzemeyi paylaştırarak yufkayı kapatın. Açılmaması için kenarlarından bastırın. Bambu kapların içinde buharda pişirin. Servis tabağına alın. Siyah vinegret sos ve doğranmış Meksika biberi süsleyerek servis yapın.